Nicolae Iorga, „Ferește-te de prietenia dușmanului”

Posted: 31 decembrie 2012 in Maxime și cugetări
Etichete:

Nicolae Iorga (interbelic.metrpotam.ro)

Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului și de dușmănia prietenului.

Nicolae Iorga

Publicitate
Comentarii
 1. Ernest Herman spune:

  Ca să mă pot feri de prietenia duşmanului trebuie, mai întâi, să-l identific. Duşmanul trebuie să fie o persoană care-mi vrea răul. Această persoană s-a dovedit a fi Satana care, prin înşelarea părinţilor noştri din grădina Edenului, ne-a pricinuit despărţirea de Dumnezeu.

  Ca să mă pot împrieteni cu prietenul meu trebuie, mai întâi, să-l identific. Prietenul trebuie să fie o persoană care-mi vrea binele. Această persoană s-a dovedit a fi Fiul lui Dumnezeu, adică Dumnezeul-Om, Iisus Hristos. El Şi-a dovedit cu prisosinţa prietenia faţă de mine acceptând să-mi deschidă El calea înapoi în Paradisul pierdut.

  Mă voi împrieteni astfel cu Dumnezeul-Om, Iisus Hristos ascultând de poruncile Lui din Sfânta Scriptură despre care însuşi acest mare filozof ne spune că este singura Carte care conţine răspunsurile la toate întrebările care pot fi în lumea aceasta. Astfel că o voi deschide la Evanghelia după Marcu 1:15 şi tot Evanghelia după Marcu 16:16, şi voi împlini poruncile lui Iisus date în aceste locuri din Sfânta Scriptură.

  • Marius Silvesan spune:

   Interesant raspunsul dvs. Personal cred ca Nicolae Iorga, istoric si om politic, s a referit la alte aspecte decat cele la care ati facut referire.

   • Ernest Herman spune:

    Mulţumesc frumos pentru remarca făcută. Şi eu înclin să cred acelaşi lucru, ca şi dvs. Dar în timp ce nu fac nici un fel de compromis, nici chiar la persoana sau activitatea domniei sale prin aplicaţia aceasta, am privit cugetarea ca pe o bună oportunitate pentru o învăţătură cu bătaie lungă, ba încă, putem foarte bine spune, cu bătaie eternă.

   • Marius Silvesan spune:

    Cu atat mai mult cu cat Iorga s-a ocupat si de istoria bisericii. Am apreciat si inteles radpunsul dumneavoastra.

 2. Ernest Herman spune:

  Comentariile dvs. vă evidenţiază nu numai ca pe un om de cultură înaltă ci şi cu suflet nobil – însuşiri pe care le poţi întâlni din ce în ce mai rar în zilele noastre. Mi-ar face o mare plăcere şi, mai ales, socotesc ca foarte benefică oportunitatea de putea continua dialog cu dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s